Blondinbella VS Moi

Blondinbella skriver på sin blogg:

Åh jag är så frustrerad och arg! Just nu känner jag bara hur PolitikBella bankar inombords och vill jobba för en bättre skolgång! Idag fick vi våra nya scheman inför vårterminen. På fredagar har vi endast fyra timmars estetiskt-val, alltså ska jag sitta och måla under en lektion i bild i fyra timmar. Det är det enda jag gör den dagen. Jag valde sam-sam för att slippa så mycket matte, estetiska val som det bara går och ändå blir det såhär. Likaså med filosofi! Varför ska jag behöva ägna timmar åt att fundera över livsfrågor som ändå inte finns något svar på, där det inte finns något rätt eller fel.

Istället för att ha idrott i gymnasiet, ha estetiskt val, mental träning, filosofi etc skulle jag kunna läsa ämnen som jag faktiskt är intresserad av. All den tid jag lägger ner på att måla hela fredagen, skulle jag kunna läsa politisk historia, retorik, "samhälle D", "svenska D", entreprenörskap. Ämnen som jag vill läsa och känner att jag får användning för i framtiden. Istället är skolan färgad av detta socialistiska samhällle vi har levt i alldeles för många år, där alla ska stöpas i exakt samma form,

Varför kan man inte ha som på universitetet där man kan skräddarsy en egen utbildning och sedan ta en examen. På gymnasiet borde man få välja vilka kurser man ska läsa, sedan är det upp till var och en att man väljer rätt antal poäng och de kurser som krävs för att man vill komma in på det program som man vill läsa. Jag behöver inte mental träning, idrott eller bild för att komma in på juristlinjen, däremot påverkar de ämnens betyg mitt slutgiltiga poäng för att komma in på juristlinjen. Det är så otroligt fel!

Ett motagrument brukar vara att de är "bra att få pröva på allt" eller "de är skönt med lite avkoppling såsom bild när man har så tunga ämnen" Men hallå! Prövar ämnen gör man i högstadiet och om bild är avkopplande eller ej bestämmer väl jag. Skulle man få välja sina ämnen skulle skolgången bli mer intressant och vi skulle få fram fler talanger i Sverige. Jag kan inte läsa mer samhällskunskap än C kursen i min skola, men jag måste ha estetiskt val och filosofi. Hade jag fått välja hade jag läst mer samhällskurser, mer företagande och mer svenska och då hade jag blivit bättre på de området också. Medan en annan person som älskar matte, eller älskar drama, hade kunnat få läsa mer sånt.

Vi är individer, vi ska behandlas som individer inte som en grupp där alla förväntas vilja läsa samma sak och bli samma sak. Vi är nog bland de sista i skandinavien som har denna typ av skolgång, i andra länder får man välja sina kurser själv men det är klart i Sverige idag har vi hellre medelmåttiga elever, än låta de elever som har talang få utvecklas i sin egna takt, för det skulle ju bli "orättvist mot de andra" Nej, snart kommer PolitikBella fram rejält. Jag blir tokig!


Frida komenterar:

Jag kan förstå dig, till en viss del. Visst vore det toppen om man "bara" kunde läsa precis de ämnena man själv ville och tyckte var intressanta. Men...jag tycker det är sorgligt att se att du "förminskar" de praktiska ämnena. Ibland är det viktigt att använda kroppen OCH hjärnan samtidigt, därför finns de ämnena. Och så handlar det om kultur.

Jag kanske är hård, men jag vet ju hur moderaterna ställer sig till de estetiska ämnena i skolan och det kanske är därför du skriver som du gör, men jag tycker det är tragiskt. Visst, vi är alla olika, och tycker olika, och det är ju bra, men det handlar också om en ömsesidig förståelse för varandra och det kanske man  får genom att ha provat på det andra gör och tycker är lika viktigt som du gör med dina ämnen.

Jag tror (vet) att de estetiska ämnena och idrotten i skolan är minst lika viktig som samhäll, historia och engelska. Konstigt är det att du skriver att dessa ämnen är oviktiga när du ska söka till högskolorna, men så är det ju för alla. Jag som läste mestadelen drama och dans på gymnasiet var ju självklart också tvungen att läsa de andra ämnena. Det handlar om att ge och att ta. Man kan ju inte få allt man vill här i livet. Men man kan bilda sig en uppfattning för andras intresse och visa ömsesidig respekt!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Oooops, undrar om man får nåt svar, aj aj aj, livsfarligt att käfta med en moderat...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback